Dani M

Med sina gästinhopp på låtar av Labyrint, Stor och Kartellen slog Dani M ner som en bomb i Hiphopsverige 2012. Med guld- och platinasäljande singlarna ”En sån som mej” och ”Naiv” visade han att han även kan stå på egna ben. Nu är han redo att inta positionen som en av landets största artister. Framgångsreceptet är hiphop med reggae-, dancehall- och salsainfluenser och debutalbumet ”Min grind”, som släpps 27e december.

För resten av landet tycktes han komma från ingenstans för två år sedan, men för Dani M själv har framtiden varit utstakad ända sedan han som 13-åring gick med i STGK, ett hiphopprojekt för ungdomar i hemmaförorten Stenhagen i Uppsala. Fast egentligen ännu längre än så. Ända sedan de första andetagen.

Daniel Monserrat föddes 1990 i Gävle. Pappan Simon Monserrat var och är professionell salsamusiker. Danis farfar, Marcos ”El Rey” Monserrat turnerade världen runt med sitt band och slog sig ner i Sverige när han fann kärleken på de nordliga breddgraderna på 50-talet. Musiken har alltid funnits där.

Det var också musiken som tog familjen Monserrat till Kuba där pappan hoppade på en musikutbildning när Dani var fem år. De blev kvar i tre år och det var en tid som gav starka intryck och i mycket formade Dani M som människa. Han gick sina första skolår på Kuba och kom i kontakt med ett samhälle som var radikalt annorlunda mot det svenska. Där vänskapen och glädjen var viktigare än det materiella.

– På grund av blockaden gick det knappt att få tag på prylar. De stora barnen hade cyklar som de monterat gräsklipparmotorer på så att det blev mopeder med en colaflaska som tank. Jag drömde om att jag skulle ha en sådan när jag blev större, säger Dani M.

Det blev aldrig någon gräsklipparmoped. Istället flyttade familjen hem till Sverige, fast nu till Stenhagen i Uppsala där Dani:s musikaliska värld formades. Den latinamerikanska salsamusiken fanns hela tiden med. I Stenhagen var hiphop den stora musikstilen, men också, som i hela Uppsala, reggaen. Genom att greppa micken på stans soundsystemspelningar lärde han sig improvisera till nya beats och på landets största reggaefestival såg han hur det skulle gå till.

– Uppsala Reggae Festival var superviktig. Genom att se världsartister inom reggae och dancehall live lärde jag mig hur man för över sin energi till publiken. Det var som en skola för oss unga artister, säger han.

Det har han nytta av nu när han själv står på scenen varje vecka. Spelningarna på We Are Sthlm inför 15 000 personer och på Gröna Lund med Redline är två av höjdpunkterna så här långt. Och det lär bli fler med debutalbumet ”Min grind” i ryggen, en skiva som drar mer åt hiphophållet än tidigare släpp, men som inte enkelt låter sig placeras i ett fack. Influenserna kommer även från salsa, reggae och dancehall. Textmässigt är musiken sig lik. Rena kärlekslåtar blandas med politiska texter om att vara källkritisk och tänka själv.

Efter att ha gästat över 20 låtar med andra artister och själv sålt både guld och platina är förväntningarna höga både från publiken och Dani M själv. Med Salazarbrödernas Redline Recordings i ryggen är han redo att ta steget från lovande till nästa stora stjärna. Allt annat än succé vore en flopp.

– Om folk inte skulle gilla albumet så skulle det bara trigga mig. Då kommer det en ännu fetare skiva nästa gång, säger han.