fredag 15 juni
Sharks
01.00

Sharks

Stora scen, 01.00

lördag 16 juni
Sigrid Bernsson
19.00

Sigrid Bernsson

Stora scen, 19.00

Läs mer

När Sigrid Bernson gick ut på Melodifestivalens scen i våras kanske du ställde dig frågan: Ska hon byta karriär nu? Här kommer i så fall svaret: Nej. För det första har hon hållit på med musiken länge, så det är ingenting nytt. För det andra ser hon inte vitsen med att sätta etiketter på människor.

– Svenskar verkar ha ett stort behov av att placera människor i fack. Jag förstår inte vitsen med det. Jag är fortfarande dansare, men jag är musiker också – och utbildad skådespelare.

Att Sigrid Bernsons låt ”Patrick Swayze” blev en stor hit är med andra ord inte någonting som skedde över en natt – det är en följd av många års arbete.

– Jag älskar framför allt att skriva låtar, så de senaste fyra åren har jag lagt mer tid på detta. Jag har jobbat med olika producenter, försökt lära mig mer och framför allt försökt hitta vem jag är inom musiken. Jag har mycket kvar att utforska, men jag är på god väg!

I sommar ska du spela på Kramfors Stadsfest – vad kan vi vänta oss från dig?
– Det kommer att bli en riktigt bra show! Jag har ett dansteam med mig, mitt tjejcrew, och vi har utformat en koreografi som jag älskar, så det kommer att bli grymt. Min vision är att sprida glädje, pepp och energi.

”Mina dansare kommer kötta på scenen!”

Hur svårt är det att sjunga och dansa samtidigt?
– Det är sjukt svårt! Samtidigt har jag svårt att låta bli, det sitter så djupt rotat i mig och jag älskar den typen av uppträdanden. Det handlar mycket om teknik och kondition, så det är bara att träna. Kolla bara på Beyoncé – hon kör hårdare än alla sina dansare. Det kommer med erfarenhet. Själv behöver jag fortfarande fokusera på sången och kan vara med på vissa delar av koreografin – men mina dansare kommer att kötta på scenen, det lovar jag.

Du är tillsammans med artisten Samir – är det en fördel att ni är i samma bransch?
– Absolut, vi kan stötta varandra och har förståelse för varandras konstiga jobbtider. Båda kommer att vara borta de flesta helger i sommar. Jag har 40 spelningar och Samir har 70! Men det är okej, vi har valt det här yrket och tycker att det är roligt. Sedan kommer vi faktiskt att släppa en låt tillsammans under våren också. Den skiljer sig både från min musik och från Samir och Viktor. Det blir något helt eget som speglar andra sidor hos oss.

21.00

Uno Svenningsson

Stora scen, 21.00

Läs mer

Berätta, hur är ditt liv just nu?
– Det är bra! Det har hänt mycket det senaste året som har varit positivt för mig och det ger energi! Tidigare i våras var jag på en turné på ett 20-tal ställen och nu skriver jag låtar till en ny platta. Sedan har jag inte varit hemma så mycket den senaste tiden, så jag försöker att hinna greja lite i trädgården också.

Berätta mer om din energi och ditt skrivande!
– Jag skriver alltid vare sig jag vill det eller ej, det är som en bikupa i huvudet, och jag har fått en skjuts av att jag var med i ”Så mycket bättre” förra året, det är inget att hymla med. Det är såklart inga garantier för att lyckas, men det har gått bra! Jag har fått en spark i baken. Nu har jag flowet uppe och vill passa på att skriva när jag väl är igång.

Du släppte din första soloplatta 1994 – hur har ditt artistskap förändrats genom åren?
– Livet innebär ju många olika faser som gör att det finns mycket att skriva om. När jag skulle påbörja med min första soloplatta hade jag just gift mig och vi väntade barn, det var pirrigt och förväntansfullt. Sedan händer det såklart saker hela tiden som ligger till grund för skrivandet, men det senaste året har varit extra speciellt. Ju äldre man blir, desto större är risken att man blir lite lat och bekväm, men nu har jag fått en nytändning!

Vad kommer vi att få höra från dig på Kramfors Stadsfest i sommar?
– Det blir både gamla låtar och nya. I och med att jag har hållit på så länge måste jag sålla ganska hårt. Men några av de låtar jag tycker är roligast att köra live just nu är några av de nya tolkningarna. Ingen är som jag är en klar favorit! (Tolkningen av Icona Pops låt Manners, reds anm.) Den är så somrig och skön, ett lyckopiller! Den kommer jag helt klart att spela i Kramfors.

”Ingen är som jag är en klar favorit! Den är så somrig och skön, ett lyckopiller! Den kommer jag helt klart att spela i Kramfors.”

Hur spontan är du på scen och hur mycket är planerat?
– Jag har inget manus eller så, däremot brukar jag alltid berätta någon anekdot om hur låtarna kom till. På en festival kan det vara så att du får en 34–50 minuter, då blir det inte så mycket snack. Jag vill hellre hinna spela flera låtar, publiken måste ju få valuta!

Låten ”Där går en galning lös” är en av dina favoritlåtar. Vad är det du gillar med den?
– Den handlar om en period i livet då jag kände mig ganska tom och ensam. Jag hade en del mörka tankar som jag slogs med. Livet pågick, men jag kunde inte njuta av det. När man mår på det sättet kan det nästan kännas som att man har en galning inom sig. Jag tycker att den låten säger ganska mycket om hur det är att vara människa ibland. Dessutom gillar jag kompositionen. Det är helt klart en av mina starkaste låtar.

Det går inte att låta bli att fråga: Vem är Uno Svenningsson under ytan?
– Ha ha, det är faktiskt första gången jag har fått den frågan. Det är en bra fråga, men nog den svåraste som finns. Jag skulle säga att jag är en drömmare. En oorganiserad drömmare som kan låta känslorna styra lite väl mycket ibland. Men jag försöker att hålla fokus uppe, njuta av livet och vara lite rationell också. Sedan har jag blivit mindre orolig med åren. Alla har vi våra tillkortakommanden som vi slåss med som människor, men jag har lärt mig att förhålla mig till det på ett mer moget sett. Är det så att jag inte mår bra vet jag vad jag ska göra. Jag kan prata om det, eller ta en joggingtur. Det gäller att göra saker i livet – det gäller att hålla igång.

Tjuvjakt
23.00

Tjuvjakt

Stora scen, 23.00

De Vet Du
01.00

De Vet Du

Stora scen, 01.00